Inilah Alasan Nasi Tekor Jadi Kuliner Bali yang Hits


Hello pembaca lawatan masakan ... adakah ada pandangan baru untuk makan tengahari hari ini? Bagi kalian yg tetap bimbang mengenai apa yg hendak dimakan, Wisatakuliner.com memiliki kawasan makan yg sangatlah disyorkan. Berbeza dari yg lain, nasi berlebihan ini akan membikin kalian mahu kembali ke zaman dahulu. Mahu mengenali Beras Lebih Berlebihan? Mari kita lihat rupa!

Seperti suatu oasis di tengah-tengah padang pasir, siapa yg akan berfikir di tengah-tengah kota Denpasar yg bergemuruh ada kawasan yg boleh membikin kalian berhenti untuk berhenti dari aktiviti harian anda. Tempat yg rupawan serta selesa ini dijamin membikin kalian merasa di rumah selagi ini. Plus rasa Bali dikala itu merupakan doloe bagi kalian untuk melupakan diri sendiri dikala berada di tengah-tengah kota.

Diilhamkan oleh pasar tempoe doloe, Pande Nyoman Darta sebagai pemilik serta pengurus gerai nasi overdrawn ini memakai "perdagangan" sebagai konsep penjualan, di mana pembeli datang serta memesan menu makanan yg diharapkan semacam gerai dengan cara umum. Gerai nasi yg terlalu tidak sedikit memperkenalkan pelbagai hidangan tradisional Bali yg sangat jarang ditemui. Berbeza dengan kepakaran khas Bali semacam daging babi serta daging babi dengan cara umum, beras ketor merupakan beras yg dicampur dengan hidangan Bali.

Istilah "overdrawn" dipakai untuk merujuk terhadap bekas daun pisang, sehingga itu bukan kerugian, huh. Tidak membikin kesilapan kerana tidak hanya buluh tenunan, tenunan buluh serta sekeping buluh sebagai asas di bawah hidangan ini menjadikannya memiliki falsafah yg kuat mengenai asal usul kehidupan. Di mana setiap kelahiran alias kehidupan wujud kerana kebaikan seorang bapa serta ibu.
Advertisement

Klik Untuk Komentar