Tradisi Mengunyah Betel Buah merupakan salah satu tradisi orang-orang Indonesia yg mengunyah kacang betel, ditambah betel serta kapur. Kami tetap mencari tradisi makan arek di tak sedikit orang-orang Indonesia yg tinggal di Indonesia timur, semacam Papua serta NTT.
Orang Papua suka mengunyah kacang Areca kerana Areca menguatkan gigi serta gusi mereka. Bukan itu sahaja, mereka menikmati pin semen kerana sensasi rasa sendiri. Kombinasi keasidan manis ini, semacam rasa ubat gigi, merupakan sensasi mengunyah betel nut. Sebenarnya, sesetengah orang-orang berkata bahawa tiada makanan alias perasa lain yg sesuai dengan kacang Areca. Mereka berpendapat betis sebagai candu, kerana apabila mereka tak mengunyahnya, semacam ada yg hilang dalam nasib mereka. Walau bagaimanapun, Areca tak mengandungi bahan adiktif berbahaya sama sekali.
Secara amnya, kacang pinang dinikmati dengan memakai tepung kapur yg disediakan daripada cengkerang. Ini dilakukan untuk mengurangkan rasa pahit serta pedas arca pedas. Gabungan ini menjadikan sensasi mengunyah kacang sirih lebih enak. Di samping itu, batang betel dipakai untuk menjadi pemutralkan sap betel apabila dikunyah.
Apabila mengunyah kacang sirih, ada berbagai ritual kecil yg biasanya diluluskan. Pada mulanya, kacang sirih dikupas memakai gigi. Kemudian, kandungan buah ini dikunyah. Secara amnya, kacang sirih yg baik akan menghasilkan cecair tebal apabila dikunyah, sementara yg tak lebih baik menghasilkan cecair yg lebih cair. Selepas itu, batang betel dicelupkan dalam serbuk kapur serta dikunyah bersama dengan kacang pinang. Hasil perpaduan ini merupakan cecair tebal merah yg biasanya spattered ke tanah oleh chewers betel nut. Dikatakan bahawa yg akan terjadi kacang sirih yg sisa bisa menyuburkan tanah alias flora kerana ia tetap diklasifikasikan sebagai sisa organik.
Tradisi mengunyah kacang sirih umumnya dilakukan oleh wanita yg berumur lanjut. Walau bagaimanapun, di Papua tradisi ini dijalankan dari zaman kanak-kanak serta diturunkan dari generasi ke generasi terhadap generasi muda. Malah, tradisi ini telah diperkenalkan semenjak berumur tujuh tahun serta berterusan jadi seseorang telah tua serta mati. Tidak hairanlah, ramai orang-orang yg berumur lebih dari 80 tahun yg giginya tetap utuh serta dikelaskan sebagai sihat kerana tradisi ini. Sehingga sekarang, kita bisa mencari orang-orang yg mengunyah kacang Areca di kedua-dua bandar besar serta kampung kecil.
Kacang Betel serta pelengkapnya dipasarkan di jalan-jalan di bandar-bandar mutlak di Papua. Secara umumnya, satu pakej betel, kapur serta betel dipasarkan seharga Rp 10,000 per plastik, biasanya mengandung 10 sampai 15 buah, bergantung pada ukurannya. Walau bagaimanapun, untuk orang-orang orisinil Papua, pakej ini boleh dipakai sepenuhnya. Rata-rata, cheese betel boleh menghabiskan 5 sampai 10 bungkus sehari untuk menikmati tradisi yg tak ada serta tak akan hilang.
Baca juga:
Advertisement