Inilah Tips Memasak Ala Sekolah Kuliner


Menghabiskan tahun di sekolah kuliner belajar bagaimana untuk potong, panggang, animo serta banyak, tak sedikit lagi. Kini, mereka berkongsi petua memasak hobi yg boleh kalian mulakan di dapur kalian hari ini.

1. Gunakan tuala lembap untuk menyimpan papan pemotongan.
Ia boleh menjadi sangat menjengkelkan untuk cuba memotong di papan pemotongan yg semakin meluncur di seluruh kaunter. Kuncinya dengan meletakkan tuala kertas lembap alias tuala pinggan di bawahnya. ( Psst: Adakah kalian betul-betul menjaga papan pemotongan anda? Inilah tutorial untuk melakukannya dengan betul. )

2. Gunakan pengikis bangku untuk memindahkan ramuan dari papan pemotong.
Ia lebih baik daripada menyeret pisau tajam melintasi papan pemotong, yg membosankan pisau dari masa ke masa. Tambahan pula, pengikis bangku lumayan besar untuk memegang (atau menolak) tak sedikit makanan sekaligus.

3. Masukkan baking soda terhadap sos tomato.
Sekiranya kalian tak mahu meningkatkan gula ke dalam periuk marinara namun tomato sedikit berasid, tambah sedikit baking soda. Cukup kacau 1/4 sampai 1/2 sudu teh ke dalam periuk serta masak selagi berbagai minit untuk mengambil gigitan dari rasa. Kemudian masukkan sos terhadap salah satu hidangan pasta Itali yg lazat .

4. Tambah krim masam untuk telur hancur tambahan.
Krim masam akan menjadikannya lembut dan, baik, berkrim untuk masa yg lama semasa kalian memegang mereka hangat untuk makan tengah hari yg besar. Tambah kira-kira 1/4 cawan setiap telur telur sebaik sahaja kalian mengeluarkan telur dari api.

5. Berikan serta dapatkan set pisau yg sangat baik.
Pisau mungkin merupakan barang yg paling bermanfaat di dapur anda, sehingga penting untuk memiliki set kualiti yg akan bersi kukuh selagi bertahun-tahun. Berikut merupakan empat tipe pisau yg ada setiap masak. Dan apa sahaja yg kalian lakukan, jangan letakkannya di mesin basuh pinggan mangkuk!

6. Simpan pisau yg tajam itu.
Ia sangatlah membikin penghirisan serta pemotongan lebih mudah. Selain itu, kalian tak lebih cenderung untuk memotong diri kalian dengan pisau tajam daripada yg kusam, yg akan terdedah terhadap permukaan makanan serta pendaratan - di daerah lain.

7. Adakah mise en place perkara untuk bertenang di dapur.
Ringkasnya: Sediakan semua bahan sebelum memasak. Dengan tutorial itu, kalian tak berani untuk memotong bawang putih apabila butuh berada di dalam panci 5 minit yg lalu.

8. Benih kering semua daging sebelum memasak.
Ini menolong mereka coklat dengan cepat dan, pada unggas, merapikan kulit. ( Bercakap mengenai kulit ayam, adakah kalian tahu ia tak begitu kurang baik bagi anda? )

9. Biarkan daging berehat.
Penting untuk membiarkan daging berehat seketika sebelum mengiris ke dalamnya. Semakin lama kalian boleh membiarkannya berehat lebih baik; apabila tidak, jus berlangsung ke papan pemotong daripada tinggal di dalam makanan. Kalian tak mahu merosakkan salah satu resipi panggang yg rupawan ini .

10. Kacang roti serta rempah.
Ini mungkin kelihatan semacam langkah yg tak perlu, namun ia sangatlah memupuk minyak penting serta meningkatkan rasa resipi dengan hebat.

11. Gunakan sudu ais krim kecil untuk mengasingkan adunan kudapan manis dengan cara rata.
Ia memastikan setiap kuki merupakan saiz yg sama, yg bermaksud mereka akan membakar sama rata. Kalian juga boleh memakai sudu es krim untuk mengasingkan adonan dengan cara rata ke dalam timah muffin. Perlu inspirasi? Muffin ini bernilai bangun untuk.

12. Potong kek keju (atau mana-mana pencuci mulut) dengan pisau panas.
Jalankan pisau di bawah air yg sangat panas serta keringkannya, serta kalian boleh membikin potongan bersih melewati kek keju alias mana-mana pencuci verbal yg melekit.

13. Tambah asid untuk merapikan hidangan.
Jangan takut asid! Jika hidangan tak ada sesuatu serta kalian tak boleh meletakkan jari kalian di atasnya, kemungkinan ia boleh memakai sentuhan lebih tak sedikit asid , semacam wain, jus lemon alias jus oren.

14. Gunakan cucian telur untuk membikin barang-barang yg dibakar kelihatan tak bisa dinafikan.
Sikat salutan ringan dari cuci telur (satu kuning telur + 1 sudu besar krim) ke atas barang-barang yg dibakar sementara mereka dibakar untuk menawarkan warna cokelat berwarna emas yg berkilat. Cubalah pada Rollem Dinasti Rosemary Nenek .

15. Melabur dalam termometer dapur.
Ambil meneka daripada derma serta melabur dalam termometer dapur berkualiti untuk memastikan resipi dimasak untuk kesempurnaan.

Mula memakai petua ini kali ini serta kalian serta-merta akan menjadi tukang masak yg lebih baik!
Advertisement

Klik Untuk Komentar