Telur merupakan salah satu bahan yg paling asas dalam hampir semua resipi, melainkan sesetengah orang-orang memilih untuk mengelakkannya kerana karena yg berbeza. Terdapat pelbagai bahan yg boleh kalian gunakan untuk menggantikan telur sama ada kerana kalian memutuskan untuk memilih gaya nasib vegan alias kerana kalian mungkin tak bertoleransi terhadap telur. Sama ada, ini tak boleh menghalang kalian menikmati hidangan yg lazat.
Kami di Bright Side mengumpul berbagai maklumat tentang tutorial menggantikan telur serta kami ingin berkongsi dengan anda, juga.
1. Tauhu
Apabila kalian bekerja dengan resipi yg terdiri terutamanya daripada telur, jadi tauhu merupakan tutorial paling baik untuk pergi. 1/4 cawan tauhu bersamaan dengan satu telur serta ia menjadikannya tutorial yg lazat untuk memasak quiches serta custards. Walaupun tauhu bisa sedikit hambar, ia memperkenalkan fungsi kesihatan yg sama yg dilakukan telur serta bahkan lebih. Ia tinggi protein serta ia mengandungi 9 asid amino. Tambahan pula, ia merupakan tinggi besi, selenium, mangan, serta kalsium.
Sekiranya kalian ingin menyediakan telur rebus vegan serta kalian ingin berangkat lebih jauh dengan butiran, pertimbangkan untuk meningkatkan secubit kunyit ke dalam campuran tauhu untuk menjadikannya warna emas. Hanya pastikan untuk mencampurinya dengan baik.
Apabila kalian memilih untuk memasak dengan tauhu serta bukannya telur, ingatlah untuk:
Sentiasa berangkat untuk tipe tauhu yg lembut, apabila tidak, syarikat itu akan menjadikannya sukar untuk digabungkan.
Elakkan tauhu yg sudah dipersiapkan terlebih dahulu kerana ia akan campur tangan dengan rasa serta tekstur hidangan anda.
2. kentang goreng
Kentang mashed sangat keren apabila kalian membikin hidangan yg memerlukan telur sebagai pengikat. Ia akan menolong "gam" semua bahan-bahan kalian bersama-sama serta ia akan meningkatkan rasa apa-apa hidangan yg kalian sedang bekerja. Ia bertujuan keajaiban untuk kuliner yg lazat semacam vegetarian / vegan meatloaf serta burger. Dalam kes ini, kalian boleh memakai kedua-dua kentang tumbuk alias kanji kentang - mana-mana yg kalian ada.
1/4 cawan kentang tumbuk merupakan sama dengan satu telur.
2 sudu kentang pati merupakan sama dengan satu telur.
3. Biji Chia
Benih Chia merupakan pilihan yg canggih untuk telur serta boleh meningkatkan warna terhadap hidangan kalian . Telur terutamanya dipakai sebagai gam / pengikat untuk melekat semua bahan bersama-sama dalam tak sedikit resipi agar biji chia, apabila dipakai dengan betul, boleh melakukan perkara yg sama dengan satu-satunya perbezaan yg mereka sihat. Biji Chia merupakan sumber protein yg canggih serta mereka dipenuhi dengan asid lemak omega-3 yg boleh meningkatkan kesihatan jantung kalian serta mencegah penyakit kardiovaskular.
Masukkan satu biji biji Chia ke cawan serta campurkan dengan 3 sudu air untuk menggantikan satu telur.
Biarkan ia duduk di sana selagi 30 minit jadi ia menjadi bahan jeli yg tebal serta kemudian masukkan ke dalam campuran masak anda.
4. Flaxseeds
Flaxseeds merupakan salah satu tutorial yg paling lazat untuk menggantikan telur serta menyampaikan hidangan kalian sebagai rasa gila. Mereka dipenuhi dengan begitu tak sedikit nutrien yg membikin mereka menjadi superfood. Flaxseed dibungkus dengan protein, asid lemak omega-3, serat, kalsium, besi, magnesium, fosforus, serta hampir semua vitamin B.
Jika kalian memilih untuk menggantikan telur dengan flaxseeds di sini merupakan berbagai perkara yg wajib diingat:
Mengisar flaxseeds dalam pengisar kopi.
Campurkan 1 sudu besar flaxseeds dengan air 3 sudu besar untuk menggantikan satu telur.
Biarkan campuran itu duduk selagi 30 minit serta kemudian masukkan ke dalam campuran masak anda.
5. Pisang
Apabila ia datang untuk membakar resipi manis semacam pancake, kek, muffin, serta sebagainya, pisang merupakan pengganti yg paling popular. Jika kalian seorang peminat rasa serta aroma pisang, ia akan membikin kek kalian tak bisa dinafikan. Pisang masak memiliki keupayaan untuk mengikat semua bahan bersama kerana mereka memiliki kelembapan tinggi serta memiliki tekstur berkrim. Pisang boleh menyederhanakan kadar gula dalam darah, meningkatkan pencernaan, serta menggalakkan penurunan berat badan yg menjadikannya pilihan yg lebih sihat untuk telur.
1/2 pisang menggantikan satu telur.
Gunakan 1/2 pisang masak serta masukkan ke dalam tepung.
6. Labu
Labu boleh dipakai sama dengan kentang melainkan dalam resipi penaik, contohnya, kue, kek, roti, serta mufin. Labu akan menyampaikan campuran kelembapan lebih tak sedikit kelembapan untuk bekerja dengan serta boleh memberi warna terhadap mentega kek yg lazat, khususnya semasa demam isu gugur.
Menggunakan labu serta bukannya telur boleh memberi fungsi terhadap kesihatan kalian dengan cara keseluruhan . Labu kaya dengan antioksidan serta kalium yg bisa menolong mengawal tekanan darah. Mereka tinggi protein serta serat serta rendah kalori yg menjadikannya pilihan yg lebih sihat untuk telur.
1/4 cawan labu labu merupakan sama dengan satu telur.
Ingat TIDAK untuk meningkatkan lebihan labu kerana ia dengan cara semula jadi memiliki rasa yg kuat jadi kalian tak mahu keterlaluan serta kehilangan rasa bahan-bahan lain.
7. Aquafaba:
9 Hacks Makanan Jika Kalian Benci Telur alias Hanya Ran Keluar Mereka
© depositphotos.com © depositphotos.com
Jika kalian mencari pengganti putih telur, jadi aquafaba merupakan tutorial untuk pergi. Aquafaba merupakan air di mana kacang / kacang ayam dimasak. Aquafaba boleh menggantikan telur dalam meringues serta marshmallow. Aquafaba kaya dengan karbohidrat, protein, serta antioksidan kerana fakta bahawa bahan-bahan benih sudah berhijrah ke dalam air masak.
Mereka protein merubah air ke dalam konsistensi yg sama dengan putih telur, yg kalian boleh mencampur serta membikin tekstur berbuih untuk resipi krim anda. Kalian boleh meningkatkan vanila alias gula ke dalam campuran apabila kalian memasak sesuatu yg manis untuk menjadikannya lebih enak.
3 sudu besar telur menggantikan satu telur.
2 sudu besar gula pasir putih.
8. Applesauce
Jika kalian membikin kek coklat / brownies, muffin coklat, alias apa-apa rasa coklat, jadi epalau merupakan pengganti telur yg ideal. Coklat boleh menyembunyikan rasa serta aroma apel serta tetap akan mengikat serta melekat semua bahan bersama dalam mentega kek. Applesauce berlimpah dalam vitamin C serta serat serta rendah kolesterol serta kalori, tak semacam telur.
1/3 cawan puree apel boleh dipakai sebagai pengganti satu telur.
Untuk membikin campuran yg lebih ringan, tambahkan 1/4 cawan epal serta campurkan dengan satu sudu besar baking soda.
9. Soda
Satu tutorial yg luar biasa untuk menggantikan 3 telur dalam satu resipi ialah dengan memakai kaleng soda. Walaupun ia bukan pilihan yg paling sihat, ia merupakan pilihan vegan apabila TIDAK mengandungi gusi ester. Ia menyampaikan rasa yg canggih terhadap kek serta muffin - hanya pastikan untuk mengeluarkan minyak yg dibutuhkan oleh resipi untuk menghalangnya daripada terlalu berair.
12 oz soda (satu boleh) boleh menggantikan 3 telur.
4 oz soda boleh menggantikan satu telur.
Pernahkah kalian mencuba mana-mana tutorial untuk menggantikan telur? Adakah kalian tahu apa-apa pilihan lain? Tolong beritahu kami pengalaman kalian dalam ulasan di bawah.
Baca juga:
Advertisement